Legal stöld?

  

I min blogg på Aftonbladet var och är jag alltid noga med att inlagda bilder endast är mina egna. Andras bilder är skyddade av copyright, och man får inte använda dem hur som helst utan att fråga.

Men de flesta bilder som ”cirkulerar” på nätet vet man sällan vart de hör hemma. Det går därför inte alltid att fråga om lov. Så vad gör man då?

Tja… En klok och förnuftig människa låter i sådana fall bli att använda bilderna, svårare än så är det egentligen inte. Men att BARA vara klok och förnuftig är så himlans tråkigt och enformigt i längden. Jag vill ju busa, leka lite och ha roligt också…

Så jag gör så att jag i alla fall i den här bloggen kommer att LÅNA bilder. Såna som ändå cirkulerar fritt på nätet. Jag tar dem inte… bara låååånar. (Lät det bra? Är stöld mer tillåtet om man kallar det låna?)

Men alltså… Skulle någon äga en bild och inte vill låna ut, SÄG TILL, så stjäl jag den istället! Hihi… Nä jag skojar bara, jag tar då givetvis bort den ögonblickmedelbums! Eller lägger in en länk till den som gjort bilden.

Annonser

12 svar to “Legal stöld?”

 1. bloggbruden Says:

  Bra inlägg Kriss. Och du har himla rätt det här med bilder. Man ”lånar” hej vilt – dumt jovisst – men man menar liksom inte nåt illa med det, men det kan ändå bli så fel. Och som du säger – man har ingen aning om vem som är upphovspersonen till just den bilden man kopierat och sparat hos sig själv. Bilderna kan ju ha cirkulerat i flera års tid på nätet! Men du har himla rätt i det du skriver och man får sig själv en tankeställare faktiskt! Men gud vad gör man, då man – som jag – bara älskar bilder! Inte stjäla – men låna … utan någon baktanke alls. Bara vill ha nåt vackert att se på och njuta av!
  Jättebra inlägg än en gång!

 2. Soulsister Says:

  Tänkvärt!
  Jag låååånar också 😉

  kram

 3. Christer Vicke Vikström Says:

  Kom bara ihåg att du sparar ner dom och inte kopierar! Ha en fin kväll nu och sköt om dig!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

 4. helenaq Says:

  gillar din lånade bild..ungefär så känner jag mig nu *S’

 5. Pojken Says:

  Jag som trodde att CopyRight betydde Rätt (right) att kopiera (Copy)…? eller måste jag tänka om menar du? 😉

 6. Love Says:

  Haha gillar pojkens kommentar, och bilden var hur cool som helst 🙂

 7. Kloktok Says:

  Jo, upphovsrättslagen är rätt tydlig vad som menas med ”låna”…
  Hmmm, kanske du vill låna min spegelbild? 😉 Sköt om dig & ha det gott. MVH & fridens liljor

 8. Agge Says:

  Bilden är verkligen läcker.
  Ha en bra toppendag.
  Kramiz Agge

 9. Ister Says:

  Min bild på min blogg är till för att stjälas. Sen kommer jag att jaga den som har stulit den. Springa och rumla runt på varenda blogg jag hittar!

 10. Härskarinnan Says:

  *S* I min blogg är det bara att stjäla på, för jag har väl stulit dom från början jag med antar jag. Till slut bildar vi väl ett organiserat stjälande och blir anmälda till OMSB. (organisationen mot stulna bilder) Och så blir det razzia och alla får mögla i fängelset några dagar. *S*

  😉

 11. tabia Says:

  Nu la jag inte in så mycket bilder på Abloggen. Men jag brydde mig inte om det där med copy. Men det finns massor med gratis grejer oxå. När jag gör egen grafik och lägger ut, räknar jag med att folk sparar hem – och det får de givetvis lov.

 12. tabia Says:

  PS glad att jag hittade dig oxå. Gillar ju dig med *kram*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: